Imunologické okno je nádejou na prevenciu potravinových alergií u detí

V poslednom desaťročí boli intenzívne skúmané možnosti ako predchádzať potravinovej alergii. Medzi možné spôsoby prevencie zaraďujú štúdie aj imunologické okno.

Výskyt potravinovej alergie v poslednom desaťročí dramaticky vzrástol, medzi rokmi 1999-2011 dvojnásobne. Prvé prejavy potravinovej alergie sa často objavujú už v priebehu prvého roku života. Potraviny sú v detskom veku najčastejšou príčinou závažnej alergickej reakcie, anafylaxie. V súčasnosti však neexistuje žiadna účinná liečba tohto ochorenia.

malý chlapec ochutnáva čerstvé jahody

Práve preto sa záujem vedcov sústredil na možné vplyvy stravy matky v priebehu tehotenstva a počas dojčenia, pôsobenie liekov, vitamínov, fajčenia atď. Prebehol rad štúdií s podávaním probiotík a prebiotík matkám a kojencom s cieľom ovplyvniť výskyt alergických ochorení. Stále diskutovanejšia je optimálna dĺžka kojenia. 

„Ukazuje sa, že jedným z kľúčových faktorov pre vznik potravinovej alergie je strata alebo nedostatočné vytvorenie si tzv. orálnej tolerancie."

Orálna tolerancia znamená, že potravina nie je v tráviacom trakte imunitným systémom vnímaná ako alergén a telo na ňu nereaguje. Koncom 20. storočia prevládal názor, že čím neskôr je imunitný systém tráviaceho systému vystavený kontaktu s alergénom, tým menšia je pravdepodobnosť vzniku potravinovej alergie. Z tejto doby pochádza odporúčanie, že tzv. rizikové potraviny (vajce, pšenica, orechy, ryby) by sa mali zavádzať do detského jedálnička po prvom, niekedy dokonca až po treťom roku života. Koncom 20. storočia a začiatkom súčasného storočia však štúdie naznačili, že je všetko naopak. Ukázalo sa, že čím častejšie je dieťa vystavené pôsobeniu alergénu, tým je pravdepodobnosť vzniku potravinovej alergie menšia. Vznikol termín “imunologické okno” - obdobie, kedy je optimálne zoznámiť črevnú imunitu dieťaťa s alergénom tak, aby ho tolerovala.

detská ruka a arašidy

Existencia imunologického okna v prípade alergie na arašidy potvrdili prelomové štúdie s názvom LEAP, ktoré prebehli v Anglicku. Bolo do nich zaradených viac ako 600 kojencov s rizikom vzniku alergie. Časť z nich dodržala odporúčania nepodávať arašidy čo najdlhšie. Druhá časť začala okolo 4. mesiaca veku pravidelne dostávať arašidový alergén v podobe chrumiek alebo masla. 

„Po vyhodnotení v 5. rokoch veku sa ukázalo, že deti, ktoré arašidy pravidelne konzumujú majú výrazne nižší výskyt alergie na arašidy ako deti, ktoré ho nejedli."

Výsledky štúdie LEAP boli publikované v najvýznamnejších lekárskych časopisoch. Na ich základe boli zmenené americké národné odporúčania. Tie v súčasnosti hovoria, že deťom s rizikom vývoja alergie je vhodné začať pravidelne podávať arašidy okolo 4. mesiaca života. 

Prečítajte si tiež

Potravinové intolerancie a alergie v súvislosti s atopickým ekzémom u detí

Ďalšie štúdie, opäť v Anglicku, skúmali, či podobne ako u arašidov bude fungovať skoršie zavádzanie potravín. Deťom okolo 4. mesiaca začalo byť podávané mlieko, vajíčka, arašidy, sezam, ryby a pšeničná múka. Ukázalo sa, že u detí, ktoré potraviny jedli skôr, bol výskyt alergie na arašidy a vajíčka nižší. 

potraviny spôsobujúce alergiu

Imunologické okno sa začína otvárať okolo 4. mesiaca veku dieťaťa. Nie je zatiaľ úplne jasné, kedy presne, ako, v akej podobe, množstve, akým deťom a čo je vhodné začať podávať. Z hľadiska alergológov by sa mali vrátiť do obdobia nášho detstva, kedy kojenci začínajú dostávať bežné alergény, omnoho skôr. Ideálne je začať s podávaním alergénov ešte v dobe kojenia. 

4.0000

Bol pre vás tento článok užitočný?

Nie

Nie

Veľmi užitočný

Ďakujeme za Váš hlas

Nenechajte si ujsť aj tieto články

SÚŤAŽ UKONČENÁ: Súťažte o balíčky Atoderm a otestujte sa, čo viete o opaľovaní

Pred 1 mesiacom
Photoderm Mineral

Atopický ekzém: Najčastejšie otázky v ordinácii dermatológa

Pred 1 mesiacom
Najčastejšie otázky v ordinácii dermatológa