Sladkosti pre deti s ekzémom

Ako majú k cukru pristupovať ekzematici? Je nutné ho striktne zakazovať? Prečítajte si, aké sladkosti môžete dopriať deťom, ktoré trpia ekzémom.

Deti s atopickým ekzémom to nemajú ľahké. Bojujú s nepríjemným svrbením a veľmi často aj s diétou bez niektorých alergénov a s obmedzením cukru. To ale neznamená, že im na narodeniny alebo Mikuláša či Vianoce nechceme prichystať niečo dobré.

Môžu ekzematici konzumovať cukor?

Že sa to so sladkým nemá preháňať, to už vďaka osvete dnes vie snáď každý. Ako ale majú k cukru pristupovať ekzematici? Je nutné ho striktne zakazovať?

Biely cukor je z výživového hľadiska len koncentrovaná energia bez vitamínov a minerálov, k životu ho vlastne vôbec nepotrebujeme. Na druhú stranu je fér povedať aj to, že cukor nie je alergén ani jed. Môže však negatívne ovplyvniť stav ekzematickej pokožky. Ako je to možné?

„Cukor nie je alergén ani jed. Môže však negatívne ovplyvniť stav ekzematickej pokožky."

Nadmerná konzumácia sladkého ovplyvňuje zloženie našej mikroflóry - spôsobuje jej nerovnováhu. Dôsledkom tejto nerovnováhy je premnoženie kvasiniek v črevách, na slizniciach, v intímnych partiách, ale aj kdekoľvek na koži. Ekzematikov potom pokožka viac svrbí, môžu sa objaviť červené fliačky alebo pľuzgieriky, koža mokvá a niekedy aj podozrivo zapácha. Je veľmi náročné v tomto prípade rozoznať, či zhoršenie ekzému nastalo v súvislosti s premnoženými kvasinkami alebo alergickou reakciou na potraviny či vonkajšie vplyvy.

Všetko s mierou

Nesmieme ale zabúdať, že každý ekzematik je iný. Niekto má sklon k opakovaným kvasinkovým infekciám a sladkému sa preto musí striktne vyhýbať. Tak to ale nie je u každého. Mnohí majú sami na sebe odsledované, že občasné sladké „obžerstvo“ na rodinných oslavách zvládajú bez následkov a obmedzovať sa vlastne nemusia. 

Skúste preto sledovať stav kože aj v súvislosti s množstvom sacharidov, ktoré za deň vaše deti zjedli. Možno zistíte, že obmedzenie sladkostí, ale aj sacharidových pokrmov z bielej múky po čase prinesie zlepšenie atopického ekzému.

„Skúste sledovať stav kože aj v súvislosti s množstvom sacharidov, ktoré za deň vaše deti zjedli. Možno zistíte, že obmedzenie sladkostí, ale aj sacharidových pokrmov z bielej múky po čase prinesie zlepšenie atopického ekzému."

Deti milujú sladké

Väčšina detí miluje sladké, sladká chuť pokrmov je ich najobľúbenejšia. Je to úplne prirodzené, keďže už pre materské mlieko je typická jemne sladkastá chuť. Je však na nás, na rodičoch, aby sme deti prednostne zoznamovali s potravinami a nápojmi prirodzene sladkými (ovocnými), nie umelo dosladzovanými. 

Zásobujte ich jabĺčkami, hruškami, banánmi, v sezóne aj hroznom, jahodami, marhuľami, broskyňami, čučoriedkami, malinami, slivkami, čerešňami, pomarančmi či mandarínkami… A nezabudnite, že aj niektoré druhy zeleniny sú chuťou sladké (napr. melóny, mrkva či červená repa).

Taktiež môžete vyrábať domáce ovocné smoothie, nanuky alebo napríklad sušené krížalky.

dieťa a ovocie

Pozor však na možné potravinové alergie a nadbytok histamínu v prezretom ovocí. Alergie môžu vyvolať nielen citrusy, alergickú reakciu môže, žiaľ, vyvolať aj konzumácia obyčajného jabĺčka dopestovaného na Slovensku alebo akýkoľvek iný druh ovocia či zeleniny.

Balené sladkosti z obchodu

Čím sú deti staršie, tým viac sa nechávajú ovplyvniť širším okolím a reklamou. Aj oni túžia po sladkostiach s farebným obalom, aké jedia ich kamaráti. Aj v tomto prípade si však môžete vystačiť s dobrotami na báze ovocia.

Ovocné výživy v skle sú často objemovo pomerne veľké, vyberajte preto radšej tie bez pridaného cukru. V obchodoch už nájdete aj menšie výživy v plastovom obale, tie sú ideálne aj na cesty, keď nemáte k dispozícii lyžičku.

Vhodnou alternatívou je aj sušené ovocie. Vo vrecúškach sa už dnes predávajú aj hrozienka, brusnice, marhule, banány, datle, figy, jablčné krížalky, ale aj sušené moruše, čerešne, ananás, mango… Pri ich kúpe si však vždy pozorne prečítajte obaly a kupujte ovocie, ktoré nie je dosladzované ani sírené. Dobrou voľbou býva lyofilizované ovocie, teda ovocie sušené mrazom - v ňom väčšinou nie je pridaný ani cukor, ani konzervanty.

Deti väčšinou milujú aj čisto ovocné tyčinky. Ich základom býva datľová pasta alebo sušené jablká a k tomu je pridané ďalšie ovocie alebo oriešky. V obchodoch bývajú označené ako „raw bar“ alebo „100 % ovocia“ a sú aj prirodzene bezlepkové. Pozor len na oriešky, aj na ne môže byť vaše dieťa alergické.

Sladké sú tiež cereálne tyčinky, ktorých základom je ovos, sladká hmota, ktorá funguje ako spojivo, a sušené ovocie či oriešky. Nájdete ich aj pod názvom müsli tyčinka či flapjack. Kvalita týchto produktov býva veľmi rozdielna, preto si najskôr preštudujte ich zloženie. Len čo je ako prvá alebo druhá surovina v poradí uvedený glukózový sirup, škrobový sirup či fruktóza, je jasné, že ide z veľkej časti o cukor. Nekupujte ich deťom ako zdravú desiatu, ide predovšetkým o sladkosť, a tak s nimi treba aj zaobchádzať.

Ovocné želé je na trhu v mnohých tvaroch a farbách. Vyberajte ich opäť podľa zloženia na obale. Väčšinou ide o glukózový sirup alebo cukor, trošku želatíny a farbivá. Dajú sa však zohnať aj čisto ovocné želé cukríky, v ktorých sú len cukry prirodzene sa vyskytujúce aj v ovocí. Pre alergikov je obzvlášť dôležité kontrolovať suroviny aj v želé cukrovinkách, niektoré totiž obsahujú mliečnu zložku alebo vaječný bielok.

Buďme príkladom

Ak chceme, aby si naše deti sladili život predovšetkým ovocím, musíme im ísť príkladom. Jesť to isté, čo chceme, aby jedli oni. Ukazujme im, že maškrtenie nie je hriech, pokiaľ si doprajeme sladkosť na báze ovocia a nájdeme rozumnú mieru.

Šťastná babička pozerá na svoje vnúča a rozpráva sa s ním.

Prečítajte si tiež

Očami mamy: Staré mamy to myslia dobre, ale...

Jana Ligurská je autorkou prvej českej publikácie, ktorá sa komplexne zaoberá atopickým ekzémom, ale aj často zanedbávanými potravinovými alergiami. Kniha sa problematike venuje odborne, no je podaná zrozumiteľne, aby jej porozumeli aj rodičia malých pacientov. Na jej stránkách otvára príbeh o úspešnom boji s ťažkým atopickým ekzémom.

4.0000

Bol pre vás tento článok užitočný?

Nie

Nie

Veľmi užitočný

Ďakujeme za Váš hlas

Nenechajte si ujsť aj tieto články