Ako zistiť alergiu na vajcia a vyrovnať sa s ňou?

Alergia na vajcia je po alergii na mlieko druhou najčastejšou potravinovou alergiou u malých ekzematikov. Obzvlášť u ťažkej formy ekzému má zvýšené protilátky na vaječné bielkoviny veľká väčšina detí. U dospelých je takáto alergia menej častá. Ako ju odhaliť u malých detí a ako vajcia nahradiť v našej strave?

Alergia sa dá odhaliť ešte predtým, než dieťa vajce prvýkrát ochutná

Alergiou na vajcia môžu trpieť aj plne dojčené deti počas prvých šiestich mesiacov života. Malé množstvo alergénu k nim totiž preniká z materského mlieka, a to zo stravy dojčiacej matky. Ako však prísť na to, či vášmu bábätku vajíčka naozaj prekážajú? Overiť si to môžete takzvanou eliminačno-expozičnou diétou

Najprv aspoň na dva týždne vaječné pokrmy z jedálničku mamy úplne vylúčte (tzv. eliminačná fáza diéty). Potom vajcia do stravy znovu vráťte (tzv. expozičná fáza) a sledujte, či sa tento krok prejaví na zdraví bábätka. Alergická reakcia sa u neho môže prejaviť červenými fliačikmi na koži, ale napríklad aj zmenou stolice či nafukovaním. Pokiaľ k žiadnej reakcii nepríde ani po niekoľkých dňoch, znamená to, že mamička môže vajcia konzumovať pokojne aj naďalej. 

V prípade nedojčeného dieťaťa je možné pred zaradením vajec do stravy uskutočniť jednoduchý kožný test. Kvapkou surového bielka potrite dieťatku predlaktie a počkajte 15 minút, či sa na koži objaví reakcia. Silnému alergikovi na vajcia miesto kontaktu sčervená a vytvorí sa na ňom svrbiaca vyrážka. Ak sa tak stane, nahláste to vášmu pediatrovi či alergológovi a so zaraďovaním vajíčok do jedálnička ešte počkajte.

Alergológ môže dieťaťu s alergickými prejavmi spraviť nielen kožný, ale i krvný test na špecifické IgE protilátky. Podľa výsledku testu potom lekár určí závažnosť alergie a pri opakovanom teste tiež vyhodnotí, ako sa alergia vyvíja.

Malé deti môžu z potravinovej alergie vyrásť

Dojčatá a batoľatá s alergiou na vajcia majú veľmi dobrú prognózu. Ak sa takáto alergia objaví už v dojčiacom veku, má tendenciu časom ustupovať a približne v 90 % prípadov aj úplne zmiznúť. Pokiaľ sa však alergia na vajíčka objaví až po treťom roku života, veľmi často už s nami zostáva na celý život.

U malých detí je preto na mieste po porade s alergológom z času na čas opatrne overiť, či alergia náhodou neodoznieva. Lekár môže uskutočniť krvný alebo kožný test a na základe zlepšujúcich sa výsledkov vám odporučí expozičný test, teda opatrné vyskúšanie malého množstva alergénu formou stravy. Cieľom je zistiť, či už nedržíte bezvaječnú diétu zbytočne. Môžete skúsiť upiecť koláč či muffiny s jedným vajíčkom a dať dieťaťu na úvod iba malý kúsoček. Ak sa reakcia nedostaví, nabudúce mu dáte ochutnať o trochu viac a dávku budete postupne zvyšovať. Namiesto domáceho pečiva môžete použiť aj obyčajné detské piškóty. Nedávajte však dieťaťu prvý raz celú piškótu, ale iba malý kúsok, keďže nikdy vopred neviete, aká silná alergická reakcia môže nasledovať. 

Je rizikový iba bielok či aj žĺtok?

Vajce obsahuje niekoľko rôznych alergénov bielkovinovej povahy. Sú alergici, ktorí reagujú na všetky vaječné alergény, zatiaľ čo iní sú citliví iba na niektoré z bielkovín. Najčastejšie sa alergia prejaví na alergénoch bielku (najrizikovejší je ovomukoid a ovalbumín). Alergény však obsahuje i žĺtok (napríklad livetin – kurací sérový albumín). Ovalbumín je na rozdiel od ovomukoidu termolabilný – tepelnou úpravou degraduje a už nie je pre alergika nebezpečný. Môže sa preto stať, že človek alergický iba na ovalbumín dobre znáša vajce v koláči či v zapekaných cestovinách, no alergická reakcia u neho nastáva pri vajce namäkko, praženici či volskom oku. Problematické sú tiež niektoré zákusky so snehom z bielkov či cukrové ozdoby na tortách a perníkoch, ktoré sa vyrábajú zmiešaním cukru a surových bielkov.

Približne dve tretiny detí s vaječnou alergiou tolerujú vajíčko v pečive. Je to dané práve tepelnou úpravou pri minimálne 180 stupňoch Celzia.

Človek s veľmi silnou alergiou na bielky by sa mal vyvarovať aj žĺtkov. Nikdy totiž neoddelíte žĺtok od bielku tak dokonale, aby na ňom nezostalo stopové množstvo bielku. Ak je však vaša alergia na bielky slabá a na žĺtky nereagujete vôbec, môžete si dovoliť konzumovať aspoň žĺtky.

Skrížená alergia

Človek alergický na slepačie vajce má aj vyššie riziko alergie na vajcia iných vtákov (prepelica, hus, kačka či pštros), kuracie mäso (niekedy aj na ďalšie druhy hydiny), a tak trochu prekvapivo aj na arašidy. Potravinový alergik môže reagovať aj pri kontakte s vtáčím perím a existuje tiež väčšie riziko, že sa uňho rozvinie astma. 

Potraviny obsahujúce vajcia

Silný alergik na vajcia, ktorý netoleruje ani malé množstvo tepelne upravených vaječných bielkovín v pečive, musí čeliť výraznému obmedzeniu vo výbere potravín. Keďže sa vajcia často objavujú aj tam, kde by sme ich nečakali, je úplne kľúčové vždy čítať zloženie potravín na obale

Pozor si dajte predovšetkým na cestoviny, pečivo, sušienky, cukrovinky (vrátane želé cukríkov), mäsové pokrmy (fašírky, špekáčiky, rezne a podobne), omáčky, majonézy, tatárske omáčky, pudingy, šalátové zálievky, zmrzliny či likéry. Výťažok z bielku (lyzozým) sa pridáva aj do dlho zrejúcich syrov, ako je parmezán, kde pôsobí ako prírodný konzervant.

Vajce sa dá nahradiť

Pokiaľ musíte držať bezvaječnú diétu, neznamená to nevyhnutne, že už si nikdy nedáte cestoviny alebo vianočku. Pravé talianske cestoviny bývajú bezvaječné, stačí v supermarkete nájsť balíček od toho správneho výrobcu. Nájsť sa dá taktiež bezvaječná majonéza či tatárská omáčka s označením „vegan“. Dokonca i kysnuté cesto si doma dokážete pripraviť úplne bez problémov bez vajíčka – z receptu ho jednoducho vynechajte a pridajte do cesta o to viac oleja. V sladkom pečive sa dá vajce nahradiť psylliom, drveným ľanovým semienkom, kypriacim práškom, želatínou, škrobom či najemno nastrúhaným banánom, jablkom alebo cuketou.

Diéta nie je zlo, ale cesta k zdraviu

Či už musíte vyradiť vajce zo svojho jedálnička iba krátkodobo počas diagnostickej eliminačno-expozičnej diéty alebo dlhodobo pri potvrdenej alergii, neklesajte na duchu. Poznať svoje alergie je pre naše zdravie úplne zásadné. Každý z nás by mal vedieť o svojich obmedzeniach a prispôsobiť im svoj individuálny jedálniček. Iba tak bude pre nás jedlo liekom a bránou k zdraviu.

Pri alergii na pšenicu si treba dávať pozor na jedálniček

Prečítajte si tiež

Očami mamy: Alergiu na pšenicu je často ťažké rozoznať

Jana Ligurská je autorkou prvej českej publikácie, ktorá sa komplexne zaoberá atopickým ekzémom, ale aj často zanedbávanými potravinovými alergiami. Kniha sa problematike venuje odborne, no je podaná zrozumiteľne, aby jej porozumeli aj rodičia malých pacientov. Na jej stránkách otvára príbeh o úspešnom boji s ťažkým atopickým ekzémom.

4.1667

Bol pre vás tento článok užitočný?

Nie

Nie

Veľmi užitočný

Ďakujeme za Váš hlas

Nenechajte si ujsť aj tieto články