Vhodná diéta môže ekzematikom výrazne pomôcť

Snažíte sa liečiť ekzém všemožnými krémami a stále to nie je ono? Premýšľali ste nad tým, že sa vám môže ekzém opakovane vracať kvôli neodhaleným alergiám? Napadlo vás podozrievať aj bežné pokrmy, ktoré denne jete? Ako jednoznačne zistiť, ktoré potraviny vám zhoršujú ekzém? Pomocou diagnostickej diéty! 

Snažíte sa liečiť ekzém všemožnými krémami a stále to nie je ono? Premýšľali ste nad tým, že sa vám môže ekzém opakovane vracať kvôli neodhaleným alergiám? Napadlo vás podozrievať aj bežné pokrmy, ktoré denne jete? Ako jednoznačne zistiť, ktoré potraviny vám zhoršujú ekzém? Pomocou diagnostickej diéty! 

Hľadáme príčinu ekzému 

Atopický ekzém je multifaktoriálne ochorenie. To znamená, že za ním môže byť skrytých mnoho najrôznejších príčin a spúšťačov. Niekomu sa ekzém zhoršuje len v zime, inému v dôsledku potenia, stresu. Na stav kože má vplyv aj váš vek, klimatická oblasť, v ktorej žijete, znečistenie prostredia či chemické látky a plesne vo vnútri vášho bytu. Ženy môžu reagovať zmenou ekzému aj na hormonálne výkyvy počas menštruačného cyklu, pri tehotenstve a dojčení. 

Veľká časť ekzematikov navyše trpí alergiami a pri kontakte s alergénom pozorujú aj nápadné zmeny kože (svrbenie, začervenanie, vyrážky, obnovenie už zahojených ložísk). Pre každého ekzematika by preto malo byť absolútne zásadné zistiť, na čo presne je a nie je alergický a tomu prispôsobiť svoj životný štýl. 

Okrem alergie na peľ, zvieracie roztoče a prach je dôležité vziať do úvahy aj možné potravinové alergie. Peľom sa úplne vyhnúť nemôžete, ale potravinovým alergénom áno. Liečba v podobe diéty bez alergénnych potravín môže mať veľmi dobré výsledky.  

Ak máte potravinovú alergiu a neviete o nej, možno sa práve teraz trápite dlhotrvajúcimi zdravotnými problémami úplne zbytočne. Stačí len prísť na to, aké potraviny vám prekážajú a vyradiť ich z jedálnička. Výsledkom môže byť zmiernenie svrbenia, ústup zápalu (nielen na koži, ale aj v ďalších telesných orgánoch) a v dôsledku toho aj koniec nevysvetliteľnej únavy

Niektoré alergie odhalíte ľahko 

Keď sa do pol hodiny po zjedení určitej potraviny vysypete, opuchnete alebo na vás doľahne úporná hnačka či zvracanie, nie je ťažké potravinovú alergiu diagnostikovať. Príčina a následok sú zrejmé. Pri takto jasnej a rýchlej alergickej reakcii (najneskôr do 2 hodín od kontaktu s alergénom) sa jedná o tzv. IgE-mediovanú alergiu. Tá sa navyše dá veľmi ľahko overiť aj u alergológa, a to krvným testom na špecifické IgE protilátky.

Medzi ďalšie prejavy potravinovej alergie patrí aj svrbenie úst a jazyka, uší, opuch jazyka a hrdla, kašeľ, sipot, náhly astmatický záchvat dýchavičnosti, závraty, úzkosť, v extrémnych prípadoch anafylaktický šok. Takéto reakcie môžu vyvolať napríklad arašidy, ryby, kravské mlieko, vajcia, pšenica, orechy, mak, sezam ale aj niektoré druhy ovocia, zeleniny a korenia. Alergik o svojom probléme vie a stráži si zloženie potravín, aby v nich daný alergén nebol obsiahnutý.

Iná je situácia u batoliat, ktoré sa s bežnými pokrmami ešte len zoznamujú. Každá nová potravina by preto mala byť podaná najskôr vo veľmi malej dávke, aby prípadná alergická reakcia nebola fatálna. Veľa informácií o zavádzaní príkrmov u atopikov nájdete v samostatnom článku tu: https://www.pravdyoatopii.cz/clanek/157-zavadeni-prikrmu-u-atopiku.

Pozor dajme aj u dospelých, ktorí poprvýkrát v živote ochutnajú niektoré exotické jedlá (napr. morské plody, smažený hmyz, rôzne zmesi korenia). 

Nenápadná potravinová alergia sa odhaľuje horšie  

IgE mediovaná alergia však môže byť aj menej výrazná. Reakcia nastane pomerne rýchlo, ale je menej nápadná. Dotyčný si neuvedomí, že je mu o niečo horšie v súvislosti s jedlom, ktoré pred chvíľou dojedol. Človek môže byť zrazu viac zahlienený, padne naň únava, môže sa objaviť bolesť hlavy, kĺbov, pokašliavanie, ľahké svrbenie kože. Pokiaľ alergika vyložene nezačne bolieť brucho, svoje problémy si s jedlom nemusí vôbec spájať. A keď má postihnutý alergiu na potravinu, ktorú je denne, logicky potom trpí dlhotrvajúcimi zdravotnými problémami stále. 

Ešte horšie sa odhaľuje non-IgE-mediovaná alergia. Alergická reakcia nastáva až s veľkým časovým oneskorením (za 2 - 48 hodín). Môže sa objaviť ekzém, vyrážka, ale aj zažívacie problémy (hnačka alebo zápcha), dýchacie problémy, nervozita, úzkosť, bolesti hlavy, svalov alebo kĺbov. Lenže koho by napadlo hľadať príčinu týchto príznakov vo včerajšom, alebo dokonca v predvčerajšom jedálničku? Situácia je komplikovaná aj kvôli tomu, že pri non-IgE alergii nie je možné v krvi detekovať žiadne typické protilátky, takže testy na alergológiu vyjdú negatívne. A opäť, ak máte neodhalenú alergiu na potravinu, ktorú konzumujete pravidelne, trápia vás nevysvetliteľné problémy dlhodobo. Lenže ako z toho von?

Diagnostická diéta

Na odhalenie potravinových alergií najlepšie poslúži diagnostická diéta nazývaná tiež ako eliminačno-expozičná diéta. Jej podstatou je eliminácia (vylúčenie) podozrievaných alergénov a následná expozícia, čo je zámerná konzumácia alergénu.

Keď ste na daný alergén skutočne alergický, počas eliminácie (teda diéty bez daného alergénu) sa váš zdravotný stav začne postupne zlepšovať. Zlepšenie ekzému (ale aj ďalších ťažkostí) môžete pozorovať za pár dní, ale niekedy až za dlhšiu dobu, akonáhle váš vyčerpaný organizmus začne regenerovať. Preto je dôležité dodržiavať striktnú diétu bez alergénov u detí minimálne 2 týždne, u dospelých 1 mesiac. Eliminácia musí byť úplná, nestačí alergén len obmedziť, efekt diéty by potom nebol dostatočný. Čítajte preto starostlivo zloženie všetkých potravín (aj nápojov, doplnkov stravy a liekov).

Že sa vám bez alergénu uľavilo, môže byť náhoda. Napríklad práve poľavila peľová sezóna, doliečili ste sa z virózy, ste na tom psychicky lepšie. Alebo naopak, keď vám ani po mesiaci bez danej potraviny nie je oveľa lepšie, ešte to nič neznamená. Možno ste alergický na viac zložiek jedla súčasne a nevyradili ste počas eliminácie všetky alergénne potraviny. Preto po eliminačnej fáze musí vždy nasledovať expozičný test. Ten vám pomôže objektívne overiť, či na daný alergén skutočne alergicky reagujete.

Chce to systém

Každý z nás konzumuje desiatky, možno aj stovky rôznych zložiek jedál. Alergiu môžete mať na mliečne výrobky, vajcia, pšenicu i ďalšie obilniny, strukoviny (predovšetkým sója a arašidy), orechy, semená, ovocie, zeleninu, dokonca aj na rôzne druhy mäsa, rýb, olejov, korenia a potravinových aditív. Ako teda diagnostickú diétu zostaviť, aby ste mali čo jesť?

Pokiaľ trpíte zdravotnými problémami v podstate stále, skúste sa zamerať na potraviny, ktoré sú bežnou súčasťou vášho jedálnička. Vysaďte na mesiac skúsmo len pár surovín súčasne (napr. mlieko, vajcia) a naplánujte si expozičné testy s každou vysadenou surovinou zvlášť. To znamená, že pri expozícii budete jesť niekoľko dní za sebou prvú vysadenú potravinu a až po niekoľkých dňoch zavediete ďalšiu. To preto, aby ste jasne rozlíšili, na ktorú z vyradených potravín budete skutočne alergicky reagovať. Pokiaľ objavíte skutočný alergén, vysaďte ho dlhodobo a prípadne pátrajte ďalšou diagnostickou diétou ďalej, aká ďalšia potravina vám ešte vadí.

Keď máte zhoršený ekzém len občas (príp. máte iné podozrivé problémy), môžete reagovať na potraviny, ktoré jete iba príležitostne. Veďte si preto potravinový denník, kam si budete zapisovať všetko, čo jete a pijete, a tiež aktuálny stav ekzému a ďalšie príznaky. Časom možno objavíte spojitosť s príčinnou potravinou. Tú potom ešte overte pomocou vyššie popísanej eliminačno-expozičnej diéty.

U malých detí s ekzémom sú potravinové alergie častejšie než u dospelých. Aj plne dojčené bábätko môže mať ťažký atopický ekzém len kvôli alergénom, ktoré sa do materského mlieka dostávajú zo stravy jeho matky. Diagnostickú diétu potom drží mamička a môže tak efektívne odsledovať jednotlivé alergie u svojho dieťaťa.

Má zmysel sa trápiť s diétami? 

Pokiaľ vás alebo vaše dieťa trápi závažný ekzém a ďalšie zdravotné problémy, je dobré pátrať po príčine. Je to väčšinou beh na dlhú trať, ale váš život za to stojí. Učte sa poznať svoje telo a premýšľať o svojich problémoch komplexne, hľadajte spúšťače problémov pomocou jednotlivých krokov. Keď vďaka diagnostickej diéte odsledujete, že určitá potravina vám žiadne problémy nespôsobuje, aj to je dôležité zistenie. Budete vedieť, od čoho sa odraziť.

Nepúšťajte sa ale do extrémnych diét, pri ktorých musíte dlhé týždne prežívať napríklad len o troch potravinách. Organizmus z takto chudobnej stravy nemá šancu získať dostatok živín a mikronutrientov a aj vaša psychika by to ťažko zvládla. Radšej postupujte rozumne a systematicky, ideálne v spolupráci s alergológom. Vyraďujte len pár podozrivých potravín a následne overujte expozičným testom, či na ne skutočne reagujete. Čo jednému človeku prospieva, to môže inému spôsobiť alergickú reakciu. Hľadajte preto svoju vlastnú cestu k zdraviu.

Jana Ligurská je autorkou prvej českej publikácie, ktorá sa komplexne zaoberá atopickým ekzémom, ale aj často zanedbávanými potravinovými alergiami. Kniha sa problematike venuje odborne, no je podaná zrozumiteľne, aby jej porozumeli aj rodičia malých pacientov. Na svojich stránkach otvára príbeh o úspešnom boji s ťažkým atopickým ekzémom. 

Bol pre vás tento článok užitočný?

Nie

Nie

Veľmi užitočný

Ďakujeme za Váš hlas

Nenechajte si ujsť aj tieto články