Atopická dermatitída - čo by ste mali o nej vedieť
Atopická dermatitída alebo ekzém je chronické, recidivujúce, ťažko zvládateľné ochorenie s obdobiami zlepšenia a zhoršenia.
Je to najčastejšie kožné ochorenie u detí. Prevalencia, teda hustota jej výskytu v populácii, stúpa.
Atopická dermatitída dnes postihuje 3 - 10 % populácie. Dlhodobo znižuje kvalitu života a má vplyv na život celej rodiny.
Čo je to atopická dermatitída?
Atopická dermatitída je svrbivé, chronické, recidivujúce, zápalové kožné ochorenie na atopickom podklade.
Patrí do skupiny geneticky podmienených (dedičných) atopických ochorení, spolu s alergickou astmou, sennou nádchou, alergickou rinokonjuktivitídou a celiakiou.
Vrodená predispozícia na toto ochorenie (dedičnosť ekzému) sa nedá odstrániť ani zmeniť liečbou. Môžeme sa však snažiť kontrolovať prejavy a udržiavať ich v pokojovej fáze bez aktívnych zápalových ložísk.
Atopickú dermatitídu spôsobuje porušená kožná bariéra a dysregulácia (porucha lipidov v medzibunkových spojeniach) vzájomne prepojených imunitných mechanizmov v koži, následkom čoho vzniká zápalová reakcia. Smerom von uniká voda, čo spôsobuje dehydratáciu kože a suchosť, smerom dovnútra prenikajú alergény z okolia, výsledkom čoho je zápalové ložisko. Častá je kolonizácia ekzémových ložísk baktériou Staphylococcus aureus, teda zlatým stafylokokom.
Spúšťačmi zápalového procesu pri atopickej dermatitíde sú alergény - látky z vonkajšieho okolia alebo z vnútorného prostredia, ktoré u zdravého človeka nespôsobujú žiadne ťažkosti. U atopika však môžu vyvolať neprimeranú alergickú odpoveď – zápal.
Aké prejavy má atopická dermatitída?
- suchosť kože
- svrbenie
- zápalové ložiská (začervenanie, olupovanie, opuch, mokvanie, chrasty...)
Ktoré faktory môžu vyvolať zápalovú reakciu?
- Potraviny (potenciálne alergény: bielkoviny kravského mlieka, vajce, obilniny, paradajky, zeler, citrusy, mango, kiwi, čokoláda, kakao, koreniny, kyslé uhorky, kapusta, morské ryby, exotické ovocie, orechy, mak, med, sója…) - platí, že precitlivenosť je individuálna (to znamená, že u každého pacienta to môžu byť iné potraviny), probiotiká sú prospešné
- Roztoče, domáci prach
- Trávy, pele – tzv. inhalačné alergény
- Srsť zvierat (mačka, pes), perie
- Prostredie: teplo - (zapotenie), piesok, záhrada
- Ročné obdobie (zima)
- Detergenty (mydlá, saponáty, prací prášok, aviváž)
- Voda (bazény, chlórová voda, morská voda)
- Kontaktné alergény (kovy, vlna, kožušiny, čistiace prostriedky, mydlá, parfumy, guma...)
- Infekcie (akútne, chronické, fokálne)
- Hormonálne vplyvy
- Stres, psychika
Kedy sa objavuje atopický ekzém?
1. Dojčenský
- Prejavuje sa od 2. - 3. mesiaca života
- Zasahuje čelo, bradu, líca, okolie úst, neskôr krk, končatiny
2. Detský
- Objavuje sa v školskom veku
- Zasahuje krk, záhyby končatín, členky, zápästia
3. Dospelý
- Zasahuje tvár, okolie očí, dekolt, ruky, chodidlá
- Môže mať formu kontaktnej alergickej dermatitídy, dyshidrotického ekzému či malých foriem ekzému (okolo očí, na ušných lalôčikoch, na koncoch prstov...)
Atoderm Intensive Eye: upokojuje, obnovuje a odstraňuje make-up
Nový štandard 3v1 pre každodennú starostlivosť o podráždené očné viečka.
KÚPIŤ TERAZ
Tehotenstvo, dojčenie a zavádzanie nových potravín u detí
Ak máte v rodine atopickú predispozíciu, odporúčajú sa opatrenia už počas tehotenstva. Vynechajte zo svojej stravy potraviny s potenciálom alergizovať. Na druhej strane sa však vyhýbajte prísnym diétam.
Ideálna dĺžka dojčenia je 6 mesiacov. Aj počas neho sa odporúča vyhýbať alergénom, pretože prechádzajú do materského mlieka. Ak používate umelé mliečne formuly, tak vyberajte tie hypoalergénne (HA).
Príkrmy sa odporúčajú zavádzať po šiestich mesiacoch života dieťaťa. Robte to postupne a sledujte pritom reakcie kože.
Novinkou v prístupe je tzv. imunologické okno. Ide o navodenie orálnej tolerancie v 17.- 26. týždni života. V tomto čase sa dieťatku podáva malé množstvo (len ochutnať) zo všetkých jedál, aj z alergénov.
Dôležité je pri tom viesť diétny denník, aby sa odsledovala individuálna precitlivenosť na potraviny.
Ako sa hodnotí závažnosť ekzému?
Závažnosť ekzému posudzuje odborník podľa medzinárodnej škály SCORAD, ktorá zohľadňuje mieru suchosti, začervenania, mokvania, opuchu, škrabancov, zhrubnutia a svrbenia pokožky. Pre hodnotenie závažnosti ekzému sa využíva medzinárodne stanovená škála SCORAD. Do úvahy berie tieto faktory:
1. Suchosť kože:
2. Začervenanie:
3. Mokvanie:
4. Edém (opuch):
5. Lichenifikácie (zhrubnutie kože):
6. Exkoriácie (škrabance):
Svrbenie ako nepríjemný prejav atopickej dermatitídy
Osobitnou a veľmi závažnou témou pri atopickej dermatitíde je svrbenie. Je to vnemový signál kože, kedy imunitný systém dáva vedieť, že sa „niečo“ deje – rozbieha sa zápal, ktorý môže byť aj subklinický, to znamená bez viditeľných zápalových ložísk.
Nešpecifickými provokačnými faktormi sú zmeny teploty a vlhkosti prostredia, zapotenie, aj suchá koža, nemožno opomenúť psychický stres.
Následkom nepríjemného neutíšiteľného svrbenia je mrzutosť, u detí aj plač, nesústredenosť, nedostatok oddychu, prerušovanie spánku. To všetko vytvára veľmi negatívny vplyv na kvalitu života nielen postihnutého, ale aj jeho okolia.
Zápalové ložiská ekzému svrbia, no po poškrabaní dochádza k ďalšiemu poškodeniu kožnej bariéry, čo vedie k výraznejšiemu zápalu, následkom čoho je svrbenie intenzívnejšie. Vzniká začarovaný kruh, ktorého rozseknutie si vyžaduje zásah dermatológa – ideálne v spolupráci s imunoalergológom.
Bol pre vás tento článok užitočný?
Nie
Nie
Veľmi užitočný
Ďakujeme za Váš hlas