Prevencia proti svrbeniu kože pri atopickej dermatitíde - dostatok mastných kyselín v strave

Čo sú to esenciálne mastné kyseliny (MK) a akú úlohu zohrávajú v zdraví pokožky a pri prevencii svrbenia kože pri atopickej dermatitíde?

Čo sú to esenciálne mastné kyseliny (MK) a akú úlohu zohrávajú v zdraví pokožky a v prevencii svrbenia tela? 

  • So zvyšujúcou sa incidenciou atopických ekzémov sa pozoruje trend korešpondujúci so znížením príjmu omega-3 MK a so zvýšením príjmu omega-6 MK.
  • Rybí olej – má vysoký obsah protizápalovej EPA (omega-3 MK).
  • Kyselina linolová (omega-6 MK) je jednou z najviac zastúpených polynenasýtených MK v koži a jej prítomnosť v ceramidoch priamo súvisí s kvalitou a s ochrannou funkciou kože.
  • Z toho vyplýva, že problematický nie je samotný vysoký príjem omega-6 MK, ktoré sú vo výžive kože tiež veľmi dôležité, ale neprimerane nízky príjem omega-3 v porovnaní s príjmom omega-6. 
  • Zatiaľ nie sú nepriestrelné dôkazy o pozitívnom efekte podávania omega-3 MK ako prevencie či terapie atopického ekzému (ale niektoré malé štúdie priniesli určité sľubné zistenia).
  • Istá štúdia priniesla závery, že ženy s atopickým ekzémom konzumovali málo omega-3 MK a naopak mali vysoký príjem nasýtených MK.

Prečítajte si tiež

Detoxikácia organizmu môže zmierniť prejavy atopického ekzému

Medzi zdroje omega-3 tukov patria:

  • Ryby a morské plody (zdroje EPA a DHA)
  • Vlašské orechy
  • Chia a ľanové semienka
  • Repkový a ľanový olej

Pri rastlinných zdrojoch omega-3 (orechy, semienka) je nutná premena alfa-linolenovej kyseliny na EPA a DHA, ktorá sa deje iba približne na 12 %, pričom v rybách už tieto vzácne kyseliny dostaneme priamo. Navyše semienka zvykneme konzumovať v malých dávkach (denná odporúčaná dávka chia semienok je 15g). Preto sú v tomto prípade živočíšne zdroje omega-3 vhodnejšie, než rastlinné. 

atopický ekzém tuky

Ako si zvoliť vhodné tuky?

Extra panenský olivový olej – nesmie chýbať vo vašom jedálnom lístku, pôsobí protizápalovo (vhodný najmä do studenej kuchyne, do šalátov).

Repkový olej – zdroj protizápalových omega-3 mastných kyselín (vhodný aj na pečenie a na opekanie na panvici).

Avokádový olej – má podobné vlastnosti ako olivový olej, je bohatý na vitamín E + zlepšuje vstrebávanie ďalších antioxdantov (extra panenský avokádový olej možno zahriať až na 250 stupňov Celzia).

Rybí olej – odporúčam užívať ako doplnok stravy (nie do jedla, ale na lyžičku a zjesť) – najlepší zdroj omega-3 tukov.

Ľanový olej – ďalší dobrý zdroj omega-3 mastných kyselín (nie až taký dobrý, ako rybí), pôsobí protizápalovo.

Veľmi dôležitý je aj príjem kvalitných bielkovín. To môže pre atopika predstavovať niekedy pomerne veľkú výzvu, keďže tie najväčšie a najlepšie zdroje bielkovín bývajú zároveň častými alergénmi. Patria sem napríklad mliečne výrobky, vajíčka, ryby či výrobky zo sóje. 

Ako teda doplniť bielkoviny do stravy atopikov? V tomto nízkoalergénnom jedálnom lístku nájdete pri dodržaní bežnej veľkosti porcie odporúčanú dennú dávku bielkovín:

RAŇAJKY: celozrnný chlieb so šošovicovou nátierkou
DESIATA: banán s mandľovým maslom
OBED: cícerová polievka, hovädzí plátok so pšenom a s brokolicou
OLOVRANT: ovčí jogurt* s jablkom a so škoricou
VEČERA: polenta (kukuričná kaša) zapečená s kozím* syrom

* Ovčie a kozie produkty môžu slúžiť ako náhrada kravského mlieka, časté však bývajú aj skrížené reakcie pri alergii na bielkovinu kravského mlieka, kde musí pacient vylúčiť z jedálneho lístka aj tieto druhy. K správnej voľbe potravín je preto nutný individuálny prístup. 

3.8750

Bol pre vás tento článok užitočný?

Nie

Nie

Veľmi užitočný

Ďakujeme za Váš hlas

Nenechajte si ujsť aj tieto články