Čo môže jesť atopik? Ako sa stravovať pri atopickom ekzéme
Atopický ekzém je choroba kože, na ktorej sa podieľa mnoho faktorov - tie vytvárajú akúsi mozaiku.
Potraviny tvoria len jednu časť tejto skladačky, ktorá je ale pre celkový obraz rovnako dôležitá ako tie ostatné.
Súvislosť s potravinami je preukázaná najmä v detskom veku, keď až za tretinu všetkých ekzémov môžu hlavné alergény - bielkoviny kravského mlieka, vajíčka, pšenica, sója a z malej časti aj zelenina, ovocie, semená a orechy. Preto by sa tieto potraviny mali pridávať do detskej stravy postupne. Dobrou správou je, že nepriaznivé reakcie na spúšťajúce potraviny väčšinou postupom času zmiznú.
Pozor na alergiu a intoleranciu
V prvom rade je nutné vylúčiť potraviny, u ktorých je u pacienta preukázaná súvislosť s atopickým ekzémom - je na potravinu alergický alebo intolerantný a ekzém je prejavom tejto reakcie.
Je dôležité nepodstupovať diéty ,,naslepo”, pretože sa vystavujeme riziku nedostatku niektorých živín a výsledky tohto vysadzovania obyčajne nie sú vhodné. Ďalej je potrebné sa vyvarovať potravinám, u ktorých vieme, že zhoršujú prejavy ekzému.
Vyvážená a pestrá strava
Neexistuje žiadna zázračná potravina, ktorá by nás dokázala zbaviť atopického ekzému. Ide skôr o komplex všetkých látok, ktoré sa podieľali na stavbe tkanín a správneho imunitného systému. Čo by malo tvoriť základ takejto stravy?
- Kvalitné bielkoviny: Chudé mäso, mlieko a mliečne výrobky, sójové výrobky (ak nie je na tieto potraviny alergia)
- Nenasýtené mastné kyseliny (omega-3 mastné kyseliny): Tuniak, losos, repkový a ľanový olej
- Čerstvá zelenina
- Ovocie: Niekedy môžu spôsobovať ťažkosti citrusové plody alebo kiwi, častým alergénom sú aj jahody
- Orechy a semienka: Mandle, kešu, drvené ľanové semienka, dyňové a slnečnicové semienka
Naopak, v regáloch by sme mali radšej nechať spracované potraviny s vysokým obsahom jednoduchých cukrov, nenasýtených mastných a transmastných kyselín.
Rozmaznávajte svoju kožu
Vzhľadom na to, že atopický ekzém je choroba kože, je dobré sa zamerať na vitamíny a minerálne látky, ktoré hrajú na tomto poli významnú rolu. Stavba tkanín zabezpečuje celistvosť kože a chráni nás pred oxidačným stresom. Ide o vitamíny A, C, E, D a minerálne látky ako zinok, selén alebo meď. Potrava je len jednou malou súčasťou pri zvládaní atopického ekzému.
Kde tieto látky v potravinách nájdeme?
- Vitamín A: v mliečnych výrobkoch, mrkve, červenej paprike a marhuľách
- Vitamín C: v červených ríbezliach, ružičkovej kapuste, zemiakoch alebo brokolici
- Vitamín E: v drvených ľanových semienkach, slnečnicových semienkach, mandliach a avokáde
- Vitamín D: v treščej pečeni, tučných rybách a doplnkoch stravy
- Zinok: v celozrnných výrobkoch, mliečnych výrobkoch, tuniakovi, sardinkách, mäse a orieškoch
Nemenej dôležitú úlohu zohráva alkohol, stres alebo fajčenie. Pri liečbe sa tak snažte myslieť na všetky faktory, ktoré by sa mohli prejaviť a atopiu zhoršiť, ale naopak aj zlepšiť. Ak je všetko v rovnováhe, tak sa potom lepšie tolerujú aj rôznorodé potraviny.
Bol pre vás tento článok užitočný?
Nie
Nie
Veľmi užitočný
Ďakujeme za Váš hlas