Základy výživy pri atopickom ekzéme
Na tému čo jesť, či naopak, čo nejesť pri atopickom ekzéme toho bolo napísaného už veľa. Rada by som sa teda vyhla opakovaniu, i keď je to matka múdrosti.
Na výživu pri atopickom ekzéme by som sa rada zamerala trochu komplexnejšie.
Jesť musíme všetci bez rozdielu, či už trpíme nejakým prejavom choroby alebo nie. Naša strava nás môže ovplyvňovať pozitívne, ale samozrejme aj negatívne. Záleží len na nás, či jedlom svojmu telu a zdravotnému stavu pomôžeme, alebo ho zhoršíme. Už Hippokrates povedal: ,,Nech je tvoje jedlo tvojím liekom a tvoj liek, nech je tvojím jedlom.”
Ak má človek diagnostikovaný atopický ekzém, s najväčšou pravdepodobnosťou vie, čo mu ,,nerobí dobre” a snaží sa tomu vyvarovať. To je v poriadku. Problém nastáva vo chvíli, kedy pod tlakom najrôznejších ,,zaručených” informácií si zostaví svoj jedálniček tak, že mu ostane len málo potravín a keďže má strach niečo zjesť, tak je nepravidelne a niektoré jedlá vynecháva úplne.
Podľa všeobecne platných výživových doporučení by sme mali jesť 3x - 5x denne. Isto mi dáte za pravdu, že ak máte menšie deti, tak bez problémov dodržujú režim 5 a niekedy aj 6 jedál za deň. Skúste si to nastaviť aj u väčších detí a v prvom rade u seba. Ak sa stravujete pravidelne a vyvážene, zabránite veľkým výkyvom hladiny cukru v krvi a stavom nekontrolovateľného hladu (chuti) na niečo, čo vám rýchlo tú hladinu cukru v krvi zdvihne. Týmito potravinami sú sladkosti, sladké pečivo, najrôznejšie sušienky, torty a dezerty obsahujúce veľké množstvo cukru.
Samozrejme, že je dôležité ako často a v akom množstve jete, ale okrem toho je potrebné mať na pamäti aj správne zastúpenie jednotlivých živín v jedálničku. Základnými živinami sú bielkoviny, tuky a sacharidy. Pre správne fungovanie organizmu potrebujeme ešte vitamíny, minerálne látky a vlákninu.
Dá sa povedať, že celé naše telo je zložené z bielkovín a sú potrebné kvôli všetkým procesom, ktoré sa v ňom dejú. Bielkoviny sú obsiahnuté predovšetkým v mäse, rybách, mlieku, tvarohu, syroch a ďalších mliečnych produktoch, ale aj vo vajciach a strukovinách.
Problém je, že väčšina z nás má nižší príjem bielkovín ako je potreba (15% - 30%) a tento deficit väčšinou nahradzujeme sacharidmi. Snažte sa zaradiť ku každému dennému jedlu nejaké kvalitné zdroje bielkovín.
Tuky sú najvýdatnejším zdrojom energie. Sú nositeľom vitamínov a dodávajú jedlu chutnosť. Rozhodne by v našom jedálničku nemali chýbať. Percentuálne by mali tvoriť zhruba 30% z celkového denného príjmu. Dôležité je si vyberať len tie ,,dobré” tuky, teda predovšetkým rastlinné oleje, orechy, mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržiavať cholesterol v medziach normy a tým aj zdravé cievy a srdce. Niektoré z týchto kyselín si naše telo nedokáže vytvoriť samo, aj napriek tomu, že sú pre jeho fungovanie nevyhnutné. Takéto mastné kyseliny sa nazývajú esenciálne. Pozor dávajte na skryté tuky, napríklad v údeninách, tučných syroch (predovšetkým plesňových) a tučných mliečnych výrobkoch. Sú to predsa potraviny, ktoré môžu zhoršovať prejavy atopického ekzému.
Nájdeme ich v cukroch, sladkostiach aj v ovocí, ale tiež v múke a múčnych výrobkoch, v ryži, zemiakoch a podobne. Vhodnosť sacharidov je vyjadrená glykemickým indexom. Niektoré sacharidy sú významným zdrojom vlákniny, ale o tom až niekedy nabudúce.
Pokúste sa dodržiavať pravidlo, že každému sacharidovému jedlu dodáte nejaký zdroj bielkovín (napríklad pečivo + tvarohová pomazánka, cestoviny + mäso…). Teraz poznáte základ úspechu na zostavenie vhodného jedálnička.
Ak sa chystáte inšpirovať výživovou pyramídou, snažte sa každý deň kombinovať potraviny zo všetkých poschodí pyramídy.
Zdravý životný štýl vás musí baviť, inak nie je trvalo udržiavateľný. A že sa vám nedarí všetky odporúčania dodržiavať zo dňa na deň? Nevadí. Chodiť ste sa tiež nenaučili behom jedného týždňa. Dôležitá je chuť začať a niečo zmeniť. K vysnívanému cieľu sa dostanete po malých krôčikoch. A vaša spokojnosť a zdravá pokožka za to úsilie stoja.
Bol pre vás tento článok užitočný?
Nie
Nie
Veľmi užitočný
Ďakujeme za Váš hlas