(aktualizované zo dňa 3.1.2019)

Ako súvisia potravinové intolerancie a alergie s atopickým ekzémom u detí

Pojmy potravinová intolerancia a potravinová alergia sa často zamieňajú, hoci ide o dva rozdielne prejavy, resp. reakcie organizmu. Ako súvisia s ekzémom?

Jednoducho povedané, potravinová alergia je stav vyvolaný požitím určitej alergizujúcej potraviny, ktorá aktivuje náš imunitný systém. Nástup symptómov je veľmi rýchly, nezriedka už počas niekoľkých sekúnd, a prejavy bývajú rôzne, často kožné. 

V prípade potravinovej intolerancie (neznášanlivosti) je situácia odlišná. Nejde tu o klasickú (okamžitú) alergickú reakciu. Nástup príznakov býva pozvoľný a často nenápadný; vďaka tomu je odhalenie príčiny ťažkostí komplikovanejšie a časovo náročnejšie.

potravinová intolerancia alergia

Ako súvisí potravinová alergia s atopickým ekzémom u detí?

Ak je imunitný systém dieťaťa precitlivený na určitý alergén, alergická reakcia sa môže prejaviť na rôznych miestach tela.

„Koža u detí trpiacich atopickým ekzémom je oslabená, preto alergický zápal najčastejšie zasiahne práve ju."

S potravinovými alergénmi prichádza dieťa do styku už veľmi skoro. Mnohé totiž prenikajú z matkinej stravy do materského mlieka a odtiaľ priamou cestou k dojčaťu. Niektoré z nich potom môžu imunitnému systému dieťaťa začať prekážať. Vzniká tak potravinová alergia.

U bábätiek sa najčastejšie vyskytuje precitlivenosť na kravské mlieko, vajcia, sóju a pšeničnú múku.

Za zmienku stojí aj súvislosť s peľovou alergiou, a to vďaka podobnosti potravinových a peľových alergénov. Napokon aj samotná peľová alergia môže vyvolať atopický ekzém.

Medzi najčastejšie potravinové alergény u väčších detí a dospelých patria najmä orechy a semienka, ryby a morské plody, niektoré druhy zeleniny a ovocia.

Ktoré potraviny môžu zhoršiť ekzém aj bez alergie?

„Je dobré vedieť, že určité potraviny môžu zhoršovať atopický ekzém aj napriek tomu, že si na ne telo nevytvorí žiadnu alergiu."

Väčšinou ide o potraviny, ktoré dokážu rôznym spôsobom zvyšovať hladinu histamínu v tele. Histamín je zlúčenina, ktorá je okrem iného zodpovedná za svrbenie a zápaly pokožky. 

Medzi takéto potraviny patria napríklad rajčiny, baklažán, špenát, zrejúce salámy a syry, kyslé mliečne výrobky, čokoláda, kakao, citrusové plody, kuracie a bravčové mäso, ryby, niektoré druhy ovocia, vaječný bielok, sója, potravinové prísady ako kvasnice, farbivá, konzervanty a veľa ďalších.

potravinová alergia na orechy

Pomôže vylúčiť potravinové alergény

Pokiaľ sa ekzém objaví u dieťaťa v dojčenskom období alebo období batoľaťa, využíva sa špeciálna krátkodobá vylučovacia diagnostická diéta. Jej cieľom je zistiť, či rozširovanie ekzému u dieťaťa je alebo nie je spôsobené nejakou potravinou – či už vo forme príkrmu, alebo alergénu preniknutého do materského mlieka. Ak testovacia diéta preukáže, že ekzém spôsobil jeden alebo viac potravinových alergénov, nastupuje regulérna diéta a preukázané alergény sa z jedálnička atopika celkom vylúčia.

Pokiaľ po takejto úprave stravy atopický ekzém celkom zmizne a ďalej sa nevracia, nie je nutné diétu rozširovať na ďalšie potraviny. Jedinou výnimkou je sója, ktorej by sa mali vyhýbať malí potravinoví alergici, aj keď na ňu nemajú preukázanú alergiu. 

Možno z času na čas narazíte na správy o tom, že sa nejaký ekzematik vďaka vhodne zvolenej strave svojich ťažkostí nadobro zbavil.

Určite niet pochýb o tom, že kvalitný a vyvážený jedálny lístok bohatý na vitamíny, minerály a ďalšie potrebné živiny má pozitívny vplyv na celkové zdravie človeka, teda aj na jeho imunitu a stav pokožky. Atopia (sklon k alergickým ochoreniam) je však tak hlboko zakorenená v génoch atopika, že zatiaľ nie je možné sa jej celkom zbaviť. No pomocou zodpovedajúcich diétnych, kozmetických, psychologických a ďalších pomocných opatrení je možné zabezpečiť, aby sa nové prejavy atopického ekzému počas života objavovali čo najmenej. 

Prečítajte si tiež

Strava a diéty pri atopickom ekzéme v kocke

3.8222

Bol pre vás tento článok užitočný?

Nie

Nie

Veľmi užitočný

Ďakujeme za Váš hlas

Nenechajte si ujsť aj tieto články